Fiets ‘m ’r in?

BLOG

Glen Huijzers
Assistent accountant
WEA Deltaland Middelharnis

Fiets ‘m ’r in?

Vroeger zat ik op vrijdagavond vol spanning voor de televisie naar Te land, ter zee en in de lucht te kijken. Een van de onderdelen was Fiets ‘m ’r in! Hierbij moest je met iets wat op een fiets leek van een schans af, vervolgens over een evenwichtsbalk en dan zo snel mogelijk bij de bel komen.

De fiets is al jaren een heikel punt binnen de belastingen. Denk even aan het onderhoud waar men het lage btw tarief op mag toepassen en de fietsregeling. Tegenwoordig vallen onder het begrip fiets ook een elektrische fiets en zogenaamde speed pedelecs.

Beschik je op dit moment al over een fiets van de zaak, dan ben je in feite gebonden aan een kilometeradministratie. Je zal dus ook een kilometerprijs voor de fiets moeten bepalen. Deze is dan gebaseerd op de onderhoudskosten, verzekering en bij een elektrische fiets ook het stroomverbruik. De kilometers die je privé hebt weggetrapt zullen in feite moeten leiden tot een bijtelling op het belastbaar inkomen, tenzij jouw werkgever deze onderbrengt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Al met al een (zeer) bewerkelijke uitwerking.

In de nieuwe fietsregeling, welke door de overheid is gepresenteerd, gaan we in principe dezelfde regeling toepassen als bij het privé gebruik van de auto van de zaak. Als u gebruik gaat maken van een fiets van de zaak krijgt u te maken met een bijtelling van 7% over de nieuwwaarde. Fietst u even mee? Een gemiddelde elektrische fiets kost circa € 1.750 tegen een tarief van 7% wat bij het inkomen wordt opgeteld. Dit kost u per saldo dus een paar euro in de maand. Uiteraard wordt dan het onderhoud aan de fiets volledig vergoed door de werkgever. Deze mag overigens wel een eigen bijdrage vragen, welke u mag verrekenen met uw privé gebruik.

Als deze nieuwe regeling net zo vaak wordt aangepast als het privé gebruik van de auto van de zaak door de jaren heen, zal het geen vereenvoudiging worden maar eerder een “chasse patate” en zal de administratieve rompslomp een demarrage gaan krijgen in de komende jaren. Natuurlijk hoeft dit geen overweging te zijn om een fiets van de zaak te nemen. Op de fiets naar het werk gaan is een stuk gezonder en dat is het grootste pluspunt, tenzij er verzuring in de benen optreedt.


Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .